IPv4 ve IPv6 Nedir? Farkları Nelerdir?
İnternet dünyası, bir bakıma IP adreslerinin sonuna yaklaşıyor. IPv4 adreslerinin son blokları da ayrılmış durumda şu an. İnternetin başlangıcından beri gelen ve internetin en temel teknolojisi olan İnternet Protokol adresleri (internette sağda solda gördüğümüz 177.48.210.127 gibi sayılar) tükenmeye yüz tuttu.
Tabi bu durum internet dünyasının sonu olmayacak. IPv4’ün yerini, çok daha fazla nümerik adres sunan, adres atamalarını kolaylaştıran ve ekstra ağ güvenlik önlemleri sağlayan IPv6 teknolojisi alacak.
IPv4’den IPv6’ya geçiş kolay bir iş değil. Birçok kişi IPv4, IPv6 kavramlarına ve IPv6’ya geçişin muhtemel etkilerine aşina değil.
Bu yüzden IPv4 ve IPv6’ya geçiş ile ilgili bir rehber hazırladık. Soru-Cevap şeklinde olan bu rehberimizde IP adreslerinin her iki versiyonunu ve neden bu kadar önemli olduklarını açıklamaya çalıştık. Ayrıca detaylara inerek milyarlarca internet sitesi, işletme ve bireyin internetin bu yeni çağına geçişiyle ilgili önümüzdeki birkaç yıldan neler beklemeniz gerektiğini de derledik.
IPv4 ve IPv6 Soru-Cevap
Soru: IPv4 Nedir?
Cevap: IPv4’ün açılımı Internet Protocol versiyon 4 şeklinde. IPv4, cihazların internete bağlanmasına olanak sağlayan en temel teknolojidir. Ne zaman bir cihaz internete bağlansa (PC, Mac, cep telefonu ya da diğer cihazlar, fark etmez), o cihaza 177.48.210.127 gibi eşsiz, nümerik bir IP adresi atanır. İnternet üzerinden cihazlar arasında veri aktarımı için, bu veri paketi iki cihazın IP adresleri ile birlikte ağ üzerinden aktarılmak zorunda.
IP adresleri olmadan bilgisayarlar arasında iletişim ve veri aktarımı mümkün değil. Yani IP adresleri internet alt yapısı için hayati bir konumdadır.
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Tebrikler.
Güzel; emeğiniz için teşekkürler.
harika olmuş gerçekten tebrikler….elinize saglık.
Bir konu ancak bu kadar açık ve net anlatılabilir… Tebrikler…
çok güzel bi yazı teşekkürler
Tşk.yanlız biraz kalın kafalı olduğumdan.hala lpv4.yoksa.lpv6 veya. ikisini birlestiripmi kullanayım.
Evet.ben lpv4 devam edeceğim anladığım kadarıyla doğrusu o değilmi arkadaşlar.
bence birleştir.Ama sağlam birleştir kolayca ayrışmasın. Böylece 2 ^ (32 * 128) yani sonsuz bi hıza ulaşırsın ve güvenlik sorunları tamamiyle çözülür hadi eline kuvvet erdoğan kardeşim….
ben galiba bir kisim kacirdim? soru su kaliteile ilgili bir fark varmi?
mobil ağlarda IPv4 ve IPv6 seçeneğini açsaj ne olur faydası varmıdır
yüniversite öğrncisiyiz tşk edriz