Facebook Kullanım Koşullarını Değiştirdi, Ortalık Alevlendi

4 Şubat’da Facebook kullanım koşullarını değiştirdi fakat bu zamana kadar kimsenin ruhu bile duymadı. Ta ki birçok kullanıcıların bazı günlüklerde (blog) ve forumlarda sesleri yankılanana kadar.



Kullanıcılar yeni kullanım koşulları yazısındaki şu bölümün kaldırılmasından büyük rahatsızlık duydular: “Kullanıcı içeriğinizi siteden istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz. Eğer kullanıcı içeriğinizi (user content) kaldırmayı seçerseniz, üstte belirtilen lisans otomatikman zaman aşımına uğrayacaktır.”



Bu bölümün kaldırılması nelere yol açabilir? Cevabı işte burada: Facebook bilgilerinizi güncellediğiniz zaman, kayıtlı olduğunuz sürece siteye bu bilgileri kullanma hakkı tanımış oluyorsunuz. Yani siz bilgilerinizin tümünü veya bir kısmını sildiğinizde Facebook’un bu bilgileri kullanma hakkı da ortadan kalkmış oluyor. 4 Şubat’tan itibaren durum artık böyle değil. Şimdi hangi bilgilerinizi silerseniz silin, bu bilgiler Facebook’un arşivlerinde kalıyor ve site bunları sonsuza dek kullanabilir.



Ünlü sosyal ağ Facebook böylece yayınlayacağınız her öğeye sahip olacak.



Facebook yönetiminin gelen tepkilere karşı cevabı son derece hızlıydı. Şirket günlüğünde Mark Zuckerberg bu değişikliğin nedenlerine değindi:



“Felsefemiz insanların kendi bilgilerine sahip çıkmaları ve bunları kimlerle paylaşacaklarını belirlemeleri üzerine kurulu. Bir kişi Facebook üzerinde bilgi paylaşacağı zaman ilk önce Facebook’a bir lisans hakkı tanımalı ki biz de bu bilgileri sadece paylaşmak istediği kişilere gösterelim. Eğer bu lisans olmazsa insanların bilgi paylaşmalarına yardımcı olamayız. Yeni kullanım koşullarına ilişkin bize en fazla yöneltilen sorulardan biri de Facebook’un bilgileri sonsuza dek kullanıp kullanmayacağı. Şöyle açıklayayım: Bir kişi arkadaşına bir ileti gönderdiği zaman bu bilginin iki kopyası oluşturuluyor – birisi gönderen kişinin “Gönderilen Mesajlar” kutusuna, diğeri ise alıcı kişinin “Gelen kutusuna” gidiyor. Yani, bir kişi kendi hesabını devre dışı bıraksa bile, arkadaşı hala bu iletinin kopyasını elinde bulundurabiliyor. Kısacası Facebook’un olağandışı bir davranışta bulunmadığını düşünüyor ve aynı mantığın diğer e-mail hizmetlerinde yıllardır kullanıldığını gayet iyi biliyoruz. Bunu yeni kullanım koşullarında daha anlaşılır hale getirmek istedik, hepsi bu.”



Özetlemek gerekirse Facebook kullanıcılara, kendi hesaplarını kaldırsalar bile sitede bulundukları süre içerisinde ne yapmışlarsa olduğu gibi kaldığını ve arkadaşlarının bu içeriği sonsuza dek görebileceğini söylüyor.



Haberi tartış…

Bir cevap yazın