Ev Yapımı 70 Terabyte Depolama Alanı
Artık çoğumuzun evinde verilerimizi biriktirmek için birkaç Terabyte’lık sabit diskler mevcut ancak muhtemelen çoğumuzun 70 TB’lik depolama alanı olan bir arkadaşı yoktur.
English Russia adlı site bir Rus bilgisayar bağımlısı arkadaşın bütün filmlerini biriktirmeye karar vererek depolama alanını 70 TB’a çıkarmasıyla ilgili bir haber yayınladı. Bu arkadaş artık DVD kalitesinde yaklaşık 70.000 filmi ya da 24 milyon civarında şarkıyı depolayacak kadar alana sahip.
Tabi ki bu kadar büyük depolama alanının soğutma sorunu da o kadar büyük oluyor. Rus arkadaş 60 adet sabit diski (toplam 70 Terabyte depo alanı) kendi hazırladığı ağaçtan yapılmış bir kasanın içine yerleştirmiş ve soğutma görevini de kurduğu 40 adet fana vermiş.
Günümüz estetik anlayışıyla pek örtüşmese de gayet görkemli olduğunu kabullenmek lazım.
Böylece malum sitelerin arşivlerinin nerde ve nasıl tutulduğunuda öğrenmiş olduk.
ama elektrik açısından zararlı gibi
iyide o kadar diski 2 sisteme nasıl bağlamış ? Sata portları hangi alet sağlıyor?. anakart üzerindeki port sayısı belli.
Ek kart da yok. ?
disklerin olduğu en son resimde sadece sata power gözüküyor. sata data kablolarını ben göremedim.
70 adet hdd yi bir tek anakarta bağlamak mümkünmü günümüz teknolojisinde
2 adet bağlaya biliyorsun hadi diyelim bir kartuş yaptırıp 10 tane bilemedin 29 adet harfe göre hdd leri sıraladık sonra geri kalan hdd lerin adını ne diye kuracaksın windows kendisi otomatik olarak tanıyor 29 harfden sonrasını nasıl tanıycak ayrıca hdd leri bağlanma şeklini hiç anlamadım çünki kablo karmaşasından gözükmüyor ..
NOT: bence kablosuz hdd ler artık çıksın diyorum yada flash disklerin kapasitasini 250gb yapmaları gerekiyor hala 32 bg lık flsh larla uğraşıp duruyoruz.
ben olsam bu adamın yerine dizüstü bilgisayar hdd si kullanırdım ve bu kadar yer tutmazdı 😉
eğer birgün 10 trb. lık flash bellekler çıkarsa bende aynı sistemi kuracağım 8 çıkışlı bir usb çoklayıcı yı 10×8=80 trb. hafıza olur ve bunun 10 dabiri bir alan kaplar ayrıca bu kadar fan takana kadar 22 inçlik bir tek fan işinizi görür. yada ucuz olsun derseniz hani berberlerin girişinde yazın koyarlar vantilatör vardır 25lira civarı onuda koyabilirsiniz
hadi hepinize kolay gelsin 5 yıldır flash belleğin geldiği nokta 32gb. 10 yıl sonra trb . lara geçer bu hayalde biz mezara girince anca gerçekleşir
çünki 15 yıl önce mb. larla konuşuyorduk şimdi 40lardayız 50 yaşına girincemi teknoloji gelişecek heee 10 yıl sonra anca olur 25 yıl önce robot diyorlardı ama hala bir gelişme yok çünki bilimadamlarının kafası kaldırmıyor basit bir işlemciyi bile yönetecek programcımız yok yazanda amerikaya kaçıyor bomba yapmak için
insanlık ölmüş 10 yılsonra birtane megatronik mesleğinde kimse kalmıyacak kalanlarda zaten bu işle uğraşmıyacak çünki 5 yılsonra yeni bir diyot yada entegre geliştirilecek 10 yıl sonra bu entegre artık son halini alıp kim neyi istiyorsa görebilecek ve istediği bir sanal ortamı saniyeler içinde yazacak yada gezecek
herkese selamlar ben mechulasker
:)))
bu bağlantının nasıl yapıldığını hala anlayabilmiş değilim data kablosu takılı bir düzenek göremedim anakart üzerinde en fazla 4 adet sata girişi var bunu sata çoklayıcılarla artırmak mümkün olabilir gerçi ama nasıl yapıldığı konusunda bu kadar harddisk nasıl windows tarafından sisteme tanıtılmış açıkcası aklım almış değil….
Anakartların üzerinde en fazla 2 yada 4 tane yokdur. Anakarta göre değişir gerçi ama en fazla bildiğim kadarı ile 8 tane vardır. Bu kadar harddisk tabi 8 tane sata portuna bağlanmaz onun için PCI sata kartlar vardır. Bu kartları PCI yuvalarına takarak, harddiskleri bağlayabilirsiniz. Başka bir yöntem ise USB Sata çeviricileridir. USB Sata çeviricisi ile istediğiniz kadar yani USB çoğaltdığınız kadar Harddisk bağlayabilirsiniz. Belki PCI kartlar biraz bağlantı sayısı az olabilir ama USB çeviricilerle istediğiniz kadar bağlanma şansınız artabilir.
Notebook harddiskleri küçüktür Ama yavaşdır. O açıdan 3,5″ HDD ler 2,5″ HDD göre daha hızlıdır. Hem rpm yönünden hemde cache bellek yönünden.
Windows sürücüleri numaralandırırken sadece 29 harfe göre yapmaz. Eğer sürücü sayısı fazla olduğu zaman değişik numaralandırma yönetimine gider.
helal sana tam benim kafadansın fakat bende o sistemi kuracak altyapı yok
Arkadaşlar ,Areca nın raid control kartları bulunmakta.128 diski destekliyor.İster sas ister sata takabilirsiniz.Tabi parasal probleminiz yoksa. Bu dünyada olmaz diye bir şey yoktur!
Nasıl yapmış, nasıl yapılmış, olmaz gibi söylevlerin denilmesinin nedeni! Sizin bilmiyor olmanız olabilir mi? diye düşünmek gerek. Adam yapmış işte..