Dark NTSU4 Ağ Paylaşımlı USB Hub İncelemesi
Akortek Bilişim’in markası olan Dark’ın herhangi dört ayrı USB cihazı ağdaki tüm kullanıcılara paylaşabilmenizi sağlayan USB Hub çözümünü inceliyoruz.
Daha önce Dark’ın ağ üzerinde yazıcı paylaştırmayı kolaylaştıran Dark DK-NT-PS1U Print Server çözümünü incelemiş ve genel olarak bu üründen memnun kalmıştık. Yalnız, incelediğimiz Dark Print Server ağ üzerinde yazıcı paylaştırma için geliştirilmiş spesifik bir amaca hizmet eden bir üründü. Elimizdeki ürün ise, daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor.
Dark NTUS4’ün amacı webcam, harici HDD, flash bellek gibi farklı USB cihazlarınızı ağda paylaştırmak. Üstelik bu sefer sadece bir USB cihaz ile sınırlı değilsiniz. Herhangi bir USB Hub ile Dark NTSU4, dört ayrı USB cihazı ağdaki tüm kullanıcılara paylaşmanıza olanak sağlıyor. Dilerseniz, önce elimizdeki ürüne bir göz atalım, daha sonra sistemin nasıl çalıştığını irdelemeyece çalışacağım.
Dark NTSU4, tıpkı Dark Print Server gibi sade ve ufak boyutlarda bir ürün ve masanızda ancak önemsiz bir yer işgal edebilir.
Ürün, şık bir kutu ile satılıyor. Kutunun üstünde yazılmış ayrıntılı açıklamalar, nasıl bir ürün aldığınızı ve ürünün amacını anlamanıza yardımcı oluyor. Ürünün kutusunun üzerindeki yazılar İngilizce, ama kutu içeriğinde ayrıntılı bir Türkçe kullanım kılavuzu bulunuyor.
Bu tablo ürünümüzün kullanı amacı konusunda size daha iyi fikir verebilir. İster USB Hub ile dört adede kadar farklı USB cihazı, isterseniz tek bir USB cihazı direk Dark NTSU4’e bağlıyorsunuz. Daha sonra ethernet kablosu yardımı ile Dark NTSU4’ü modem veya routerınıza bağlıyorsunuz. Ürün ile birlikte gelen CD ile basit kurulum işleminin ardından USB cihazınız ağda paylaşıma hazır hale geliyor.
Eğer Dark NTUS4’ü bağladığınız modem veya router kablosuz ağ özelliklerine sahipse, kablosuz ağınızda da USB cihazlarınızı paylaşabiliyorsunuz.
Tüm bağlantıları yaptıktan sonra ilk olarak Creative Live Motion web kameram ile bir deneme yapmak istedim. Creative Live Motion’ı direk olarak Dark NTSU4’e bağladım ve çalışıp çalışmadığını anlamak için “Networking USB Server” programını açtım. Program, birkaç saniye içinde web kameramı sorunsuz bir şekilde tanıdı. Ağ paylaşımını denemek için dizüstü bilgisayarıma ürünün kurulum programını yükledim ve programı çalıştırdım. Burada da bir sorun oluşmadı ve Creative Live Motion web kameramı tıpkı bir IP kamera gibi ağ üzerinden kullandım.
Yalnız burada belirtmemiz gereken önemli bir detay var, cihazın “point-to-point” bir yapı üzerinde geliştirilmesi nedeniyle aynı anda en fazla bir tek kullanıcı ağ üzerindeki bir cihaza erişebiliyor. Örneğin; X kullanıcı herhangi bir USB cihazı kullanırken, ağdaki Y kullanıcı bu USB cihazı kullanamıyor; ancak USB cihazı kullanmak için izin isteyebiliyor. Aslında bir iki ayarlama ile bu sınırlamanın üstesinden gelebilmek de mümkün, ama ürün doğal olarak böyle bir özellik desteklemediği için ayrıntıya girmiyorum. Sadece şunu söyleyelim; ağ konusunda tecrübeli biri bu sınırlamayı aşabilir.
Sizin kullandığınız USB cihazı ağdaki farklı bir kullanıcı talep ederse, böyle bir uyarı yazısı alıyorsunuz. Eğer bu uyarıya “OK” yanıtı verirseniz program, otomatik olarak sizin USB cihaz bağlantınızı iptal ediyor ve karşı tarafa izin sağlıyor. Biraz da farklı varyasyonları deneyelim.
Dark NTSU4’ün USB Hub ile dört farklı USB cihaza destek verdiğini söylemiştim. Ben de, elimdeki USB Hub ve Dark NTSU4 ile üç farklı USB cihazımı ağda paylaşıma açtım. Dark NTSU4, üç farklı USB cihazımı da sorunsuz bir şekilde tanıdı ve otomatik olarak ağda paylaşıma açtı. Ayrıca, web kameramı ana PC’de kullanırken, Toshiba flash bellek ve Sony fotoğraf makinemi dizüstü bilgisayarımın kullanabildiğini gördüm.
Peki, Dark NTSU4 her USB cihaza destek sağlıyor mu? Yazıda da değindiğim gibi elimdeki USB cihazlar ile bir sorun ile karşılaşmadım, yine de düşük ihtimal de olsa ürün, bazı USB cihazlarınızı tanımayabilir. Nadir de olsa USB cihazlarınızı söküp tekrar taktığınız zaman Dark NTSU4’ün fişten çekip tekrar bağlamanız gerekebiliyor.
Beklenmeyen bir hata aldığınızda gelen uyarı yazısı, neler yapmanız gerektiğini açıklıyor.
Şimdi benim sormak istediğim bir kaç soru var..
bu cihaza 4 ayrı printer kurdum, paylaşım için bunu ortak kullanmak istediğim butün bilgisayarlara client programını kurmammı gerekiyor? 1’den fazla kişinin kullanamaması da ayrı bir muamma..
Network USB HUB için programı kurmanız gerekiyor.
Yukarıda bahsettiğiniz gibi 4 printer’ı tek cihaz üzerinden paylaşmanın yolu bir bilgisayara bağlayıp onun üzerinden paylaşmak veya bütün yazıcılarınızı alırken paylaşımlı satınalmak ama bunları yapmadıysanız ve paylaşmak istiyorsanız .
Aşağıdaki daha uygun fiyatlı Printer Server Modelinden 4 adetle istediğiniz herkese aynı anda kullanacak şekilde paylaştırabilirsiniz
http://www.teknobiyotik.com/network/print-server/dark-nt-ps1u-ag-paylasimli-usb-print-server-2105.html
eternet arabiriminin 10/100 olması ve aynı anda birden fazla kişinin aynı cihaza bağlanamaması kötü olmuş, dediğim özellikler olsaymış taşınabilir hdd’leri ağda paylaşmak mükemmel olurdu ve kesin alırdım, ama yazıcı paylaşmak için güzel cihaz
Özellikle sadece Printer paylaşmak ve aynı anda herkesin döküman gönderebilmesi için Dark Print Server modeline bakılmasında fayda var.
http://www.teknobiyotik.com/network/print-server/dark-nt-ps1u-ag-paylasimli-usb-print-server-2105.html
benim sorum biraz daha farklı;
bir bilgisayara 5 adet bu cihazdan baglayabilirmiyim eger baglayabilirsem bir tek arayüzden tüm cihazlarımı yani (5×4=20) kontrol edebilirmiyim
bu cihazın hiç önden fotoğrafı eklenmemiş o yüzden gözden kaçabilir diye ekliyorum: bu cihazın sadece 1 (bir) adet USB çıkışı war. siz dört tane alet bağlamak istiyorsanız bir de USB Hub almanız gerekiyor… aklınızda bulunsun…
soruyu sorarken sanırım anlatamadım ben cihazın 1 usb portu oldugunu biliyorum ve bu usb porta max 4 cihaz baglanabileceginide biliyorum.Anlatmak istedigim şu:1 adet bilgisayarım var ve onünde 8 port 10/100 swichim var.5 adet NTSU4 cihazı aldım ve swichlere bagladım.5 adet NTSU4 cihazını tek bir web arayuzunden kontrol edebilirmiyim
Ben cihazi harici Hard Disklerime wireless ag uzerinden baglanmak icin aldim.
Ilk denemelerimde baglanti hizi cok cok dusuk diyebiliyorum. Henuz ince, detayli ayarlar yapamadim ama.
Normal kosullarda tak-kullan mantigi ile 300 MB’lik bir diziyi bilgisayarimdan NTSU’ya bagladigim bir harici HDD’ye aktarmak 6-7 dk surdu.
Yukleme sirasinda hiz detayi: max. 800 kB/s (kilobayt/saniye) oalrak goruluyor.. Teoride 54 Mb/s’lik wireless ag hizi dusunulurse bu 800 kB/s’lik yukleme hizi cok cok yavas (54 Mb/s = 6912 kilobayt/s olmasi beklenir).
Wireless Ag uzerinden buyuk dosya paylasimi, aktarimi, film izlenmesi vs. gibi uygulamalar bu alet ile yapilamayacak gibi gorunmekte.
Detayli ayar ve inceleme yaptiktan sonra tekrar yazacagim.
Arkadaslar cihaz tam bir fiyasko.
Sadece Printer Server olarak kullanmak isteyen var ise problem yok.
Eger HDD’lerinizi baglayip ag uzerinden kullanmak istiyorsaniz bu cihaz dogru cozum degil.
300 MB’lik bir diziyi ag uzerinden 4-5 dk.’da ancak kopyalayabiliyor.
Wireless ag ile baglanti kurmak isterseniz durum daha da vahim hale geliyor. Bazen de dosya transferi sirasinda baglanti durma noktasina gelip oylece tikaniyor.
Merhaba,
benim sorum şu,
bu cihaz ya da diğeri ile tarayıcımı ağ üzerinden paylaşabilir miyim?
Cevaplayanlar için şimdiden teşekkür ederim.