Inception: Rüya Gibi Bir Film
En dayanıklı parazit nedir? Bakteri mi yoksa virüs mü? Hayır, bir fikir.
Rüya içinde rüya görüyorum.
Nereden geliyor bu zihnime yapışıp kalan fikir?
Bunu düşünen ben miyim, yoksa hala bir rüyada mıyım?
Hiç evinizin veya iş yerinizin soyulduğu oldu mu? Böyle bir durumda ne hissettiniz ya da ne hissederdiniz hiç düşündünüz mü? Sıradan bir insan böyle bir durumda muhtemelen sinirlenir, sağı solu parçalar, küfrederken ağzınızdan sıçrayan tükürükleri bile fark etmez; talihsizliğine dert yanar.
Fakat Inception filminin senarist ve yönetmeni Christopher Nolan’ın evine giren bir hırsız Nolan’a, ilk uzun metraj filmi olan “Following” için harika bir fikir vermiş ve Nolan, bu üzücü olaydan bence sinema tarihinin en orijinal hikayelerinden birini ortaya çıkarmıştı.
Son yılların önemli sinema filmlerini yakından takip ediyorsanız zaten Christopher Nolan’ı tanımama gibi bir şansınız yok. Nolan’ın, “Following” ile başlayan uzun metraj film deneyimi o kadar başarılı ki, Nolan ismini duymamak ancak “Recep İvedik sendromu” ile açıklanabilir.
Nolan’ı tekrardan size tanıtarak tereciye tere satmak gibi bir niyetim yok ama Inception’dan bahsetmeden önce sanırım Nolan’ın nasıl bu kadar başarılı bir yönetmen olduğuna ve başarısındaki sırlara bir göz atmak gerekiyor.
Öncelikle Nolan, senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmlerde insanı odak alıyor. Yani Nolan, bize insana ait duyguları temel alarak yola çıkan bir senaryo hazırlıyor. Batman Begins’de Bruce Wayne’in babasının ölümüne yol açan olaydan dolayı kendini sorumlu tuttuğu, suç ve suçluları anlamaya çalıştığı sahneleri kim unutabilir?
Tabi Nolan, tüm bu insan öykülerini anlatırken Hollywood tarzı aksiyon sahnelerini kusursuza yakın bir kurgu ile birleştirmeyi de başarıyor. İşte Nolan’ın farkı da burada ortaya çıkıyor. Genelde bağımsız sinemada gördüğümüz insan odaklı öyküler ile Hollywood’un yüksek bütçeli filmlerinin buluşması…
Ve Nolan’ın yukarıda bahsettiğim iki öğeye kattığı bir şey daha var ki, işte bu üç öğeyi daha önce birleştirmeyi başaran bir yönetmenlerin sayısı bir elin parmağını pek geçmez. O öğe: “gerçeklik”. Nolan, senaryosunu yazdığı filmlerde seyircilere öyle ince ayrıntılar sunuyor ki, çok detaylara inmedikçe filmlerin gerçekçiliği hakkında hiç bir kuşkunuz olmuyor “aaa böyle bir şey neden olmasın diyorsunuz” (Hatırlayın Dark Knight’da cep telefonlarının bir çeşit radar olarak kullanılması). Ayrıca senaryoya katılan ince detaylar filmlerin tekrar izlenebilirliliğini de önemli ölçüde attırıyor. The Dark Knight’ı sadece bir kez izleyen kaç kişi vardır ki?





Spoiler olabilir demişsin ama okuyacaklar için söyleyeyim spoiler falan yok rahatça okuyun
“Batman Begins”, “Prestige” ve “The Dark Knight” ,”Memento”
Adam bu 4 filmle imdb top 250 iyi iyi zorladı be. top 70 de 3 filmi var. Dark Knight top 9 daydı zamanla 12. sıraya geldi. Ama ne filmdi be. Sondaki Harvy Dent in öldüğü sahnede yapılan konuşmalar giren müzik of of.
http://www.imdb.com/chart/top
Arkadaşlar yukardaki mesajımda hata var.
Top 75 de 4 filmi top 15 de iki filmi var.
TDK (The Dark Kinght ) ve bu film(Inception) hatta inception 3. sırada.
Nolan coşmuş abi diyoruz başka birşey demiyoruz
Evet, Inception ile Top 75′de 4 adet filmi oldu.
Inception şu an üçüncü sırada ama tepki oylarıyla ilk ondan düşebilir ileride çünkü The Dark Knight’da da benzer bir durum olmuştu.
Nolan filmlerinin değeri bundan bir on yıl sonra daha iyi anlaşılacak diye düşünüyorum.
Ayrıca herkesin merak ettiği bir soru daha var: “Nolan, ileriki işlerinde de bu kadar başarılı olabilecek mi?” Çünkü çıta çok yükseldi.
Hele Joker olmadan çekilecek üçüncü Batman filmi… Düşünmesi bile zor.
Nolan bu yapar mı yapar. Einstein e de çok laf atılmış tarih kitaplarında yazılıyordu çoğunda. şunu buldun dahada bulamazsın bunu buldun dahada bulamazsın. Her birine cevabını vermiş maşallah. Nolan’da verir. Versin canım biz film hastalarına versin
inception’a dair degisik teorileri derleyen bir yazi:
http://gueneslipazartesiler.blogspot.com/2010/08/inceptioni-nasil-bilirsiniz.html
filmin ayrıntıları için türkçe site arayan arkadaşlara
http://sinemaninrenkleri.blogspot.com/2010/08/inception-baslangc-kurallar-ve-baslangc.html
filmin beğenmediğim yönü aşırıya kaçan aksiyon sahneleri
bu filmin matrix gibi devam filmlerinin yapılmasını istemediği öncelikle belirtmek istiyorum. Çünkü matrix 2 ve 3 te aklımızdaki bir çok sorunun cevabını bulmuştuk. inceptionın bu şekilde son bulması gerektiğini düşünüyorum. İnsanların arayacağı cevapları olması daha iyi bence..